søndag 22. februar 2009

Fastelavn

"Ordet fastelavn stammer fra det tyske ordet Fasten-Abend, og betyr kvelden før fasten. Dette var opprinnelig en tre-dagers festperiode, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg til disse, så kjenner vi også til uttrykket feit-tirsdag som en del av fastelavn.

Fastelavnssøndag: Denne dagen ble også kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Her hører en at skikken var at en skulle spise 9 ganger i hvert hjørne av stua, for dette skulle gi mat hele resten av året. Flesk og feit suppe med melboller var måltidet.

Det at vi i dag spiser fastelavnsboller er rester av denne gamle skikken. Fastelavnsboller er ekstra gode boller som skal fylles med noe godt, som f.eks. syltetøy og/ eller mye krem, eller med mandelfyll. Å bake fastelavnsboller var først et velstandsfenomen i byene. På landsbygda i Norge hører vi først om dette i begynnelsen av dette århundre."
foto privat

I kveld var vi samlet en gjeng venninner med kaffe og sladder rundt et fat med fastlavnboller. Tusen takk jenter, for en hyggelig kveld - nå er vi alle klare for blåmandag.

1 kommentar:

  1. Fastelavensbollene så kjempegode ut! Ang garn til klutene: jeg har brukt noe garn som heter cotmondo. Det var egentlig til noe annet, så jeg tror man vanligvis bruker bomullsgarn som er litt tynnere. (Jeg har strikket mine på pinne 4)
    Ha en fortsatt fin kveld :)

    SvarSlett